Wil jij net als Greenspot Stroomwal en Greenspot BeeHeroes graag vlinders in je omgeving zien? Help ze dan een handje door je waarnemingen door te geven tijdens de maand van de Tuinvlindertelling, of de hoeveelheid nectarplanten in jouw omgeving te checken.
Biodiversiteit meten met vlinders
Sommige diersoorten zijn een goede indicator voor de veranderingen in biodiversiteit. Daar is de vlinder een goed voorbeeld van. Dagvlinders zijn erg gevoelig voor veranderingen in de omgeving. Een stuk gevoeliger dan andere insecten. Hoe het met de dagvlinders gaat, zegt dus veel over hoe het met de natuur in het algemeen gaat. Gaat het daarom goed met de dagvlinders? Dan gaat het ook goed met een heleboel andere dieren. Maar vlinders zijn helaas een sterk bedreigde diersoort. Daarom is het belangrijk dat we goed voor de vlinder zorgen.
Waarnemingen doorgeven
Tijdens de Tuinvlindertelling worden gegevens verzameld om te kijken hoe het met onze natuur gaat en om de vlinders beter te kunnen beschermen. Ook jij kan daar aan mee doen! Tel van 4 t/m 26 juli de vlinders in je tuin en geef je waarnemingen door aan de Vlinderstichting.
Vlinders herkennen
Wist je dat er in Nederland meer dan 2400 soorten vlinders leven? Maar hoe herken je dan de verschillende soorten vlinders? Bekijk de Dagvlinders-zoekkaart van IVN West-Friesland om een aantal dagvlinders te leren herkennen voordat je start met de telling!
Nectarplanten in de berm
Greenspot Stroomwal helpt de vlinders een handje door hun woonwijk te vergroenen. Ook Greenspot BeeHeroes helpt naast de wilde bij, ook heel wat vlinders met hun mooie bloemenvelden. Mariken van Greenspot Beeheroes geeft als tip om te kijken of jouw eigen omgeving aantrekkelijk genoeg is voor de vlinders door te kijken of er in de bermen bij jou in de buurt voldoende nectarplanten Staan. De zoekkaart van Floron helpt je hierbij. Een berperkt aanbod aan bloemen in bermen wordt namelijk gezien als een belangrijke veroorzaker van de achteruitgang van vlinders.
Foto: Jan Nijendijk
Bron: Vlinderstichting