De tuin of het balkon is voor iedereen een fijn rustpunt na een lange werkdag. Je luistert naar de vogels, het ruisen van de boombladeren en geroezemoes uit andere tuinen. Je bent thuis.

Een tuin is niet compleet zonder de geur van bloemen, het geluid van vogels of een vlinder die even tegen de muur van de zon geniet. We hebben het over de biodiversiteit, dat naast een belangrijke voorwaarde voor een gezond leefklimaat voor mens en dier, ook heerlijk is om van te genieten. We zien gelukkig het besef groeien, dat groene tuinen met bomen, struiken en bloemen een positieve bijdrage leveren voor het klimaat, de waterberging en de biodiversiteit. Planten en dieren maken de tuinbeleving compleet.

De aanwezigheid van water geeft een enorme impuls aan het aantal diersoorten dat je tuin bezoekt. Alle planten en dieren zijn afhankelijk van water. Het kleinste plasje water zorgt er al voor dat vogels komen badderen, egels komen drinken, slakken aan de wandel gaan en libellen poolshoogte komen nemen. Dat alles kun je al waarnemen op de dag dat je water hebt toegevoegd aan je tuin.

libelle

Amfibieën staan in ons land door verschillende oorzaken onder druk. Een van de oorzaken is het gebrek aan geschikte leefruimte. Ze hebben poelen nodig om eitjes af te zetten. Een tuinvijver kan een stepping stone zijn tussen poelen of als voortplantingsplek dienen. Libellen leggen eitjes op de waterplanten. De larven leven van de amfibieënlarven en andere organismen. Een volwassen libelle jaagt weer op vliegende insekten zoals muggen. Ook waterkevers nemen al na enkele dagen hun intrek. Die komen gewoon aanvliegen. Vogels, kleine zoogdieren en ook insekten, zoals honingbijen maken dankbaar gebruik van de nieuwe drinkwaterbron. Kortom, een grote bron van leven, tijd om aan de slag te gaan en het zelf te ontdekken.

Hierbij een aantal tips voor in jouw tuin:


Klein of groot

De grootte van de vijver is totaal niet belangrijk. Dat hangt natuurlijk helemaal af van de beschikbare ruimte. Alles tussen een vijver van vele kubieke meters en een vogeldrinkbak draagt iets bij. Er zijn vele materialen in de handel om een vijver aan te leggen. Voorgevormde vijvers werken ook goed. Heb je een kleine tuin, dan zul je zien, dat ook een ingegraven speciekuip veel dieren kan trekken.

Vissen

Er is een aantal belangrijke zaken waar je aan moet denken bij de aanleg. Een belangrijke is dat je er geen vissen in zet. Zonder vissen zorgen allerlei waterdiertjes, als watervlooien ervoor dat het water helder blijft. Vissen eten veel waterdieren, die juist voor de samenhang belangrijk zijn. Amfibieën gaan om dezelfde reden niet goed samen met vissen.

Amfibieëntrapjes

Zorg ervoor, dat dieren als muizen en egels uit het water kunnen komen als ze erin vallen. Een trapje of een steen aan de kant kan helpen. Voorgevormde vijvers zijn vaak ondiep bij de rand.

Planten

Zorg meteen voor wat planten. Hoornblad is een goede zuurstofplant. Waterjuffers zetten hier graag hun eitjes af. De Lisdodde en gele lis bieden een ideale plek voor de metamorfose van libellenlarven tot volwassen insect. Bijen gebruiken de waterlelie of kikkerbeet in kleine vijvers als platform om water te drinken. Enkele poelslakjes als millieuwerkers komen soms met de planten mee. Een belangrijk diertje om de waterkwaliteit op te starten zijn watervlooien. Zij filteren de zweefalgen en andere ongerechtigheden uit het water.

Nieuwsgierig geworden?

De AltijdWerkplaats heeft op het terrein van De Groene Afslag (Greenspot buurtschap Crailo) recent een vijver aangelegd, waar iedereen welkom is om het proces te volgen en inspiratie op te doen voor je eigen tuin. Er wordt ook een aantal poeltjes aangelegd om te laten zien dat ook een klein plasje water al een boost voor de biodiversiteit in je tuin kan betekenen.

Voor meer informatie over water in je tuin of over Greenspot buurtschap Crailo, mail post@altijdwerkplaats.nl.

Dit artikel is geschreven door Joop Post. Joop werkt samen met andere lokale professionals en natuurliefhebbers aan vergroting van de biodiversiteit in het GreenTeam van de AltijdWerkplaats. Voor Greenspot Buurtschap Crailo richten zij zich specifiek op het vergroten van de biodiversiteit binnen de bebouwde kom en in tuinen. Op deze manier willen zij gezamenlijk gestructureerd, meer en sneller impact maken.