Onze wekelijkse update staat deze week in het teken van groene schoolpleinen, de theorie, de praktijk en de positieve uitwerking op kinderen.

 

Vorige week opende Esther Rommel, gedeputeerde Natuur het kenniscafé Groen Schoolpleinen. Op dit kenniscafé, georganiseerd in samenwerking met IVN Natuureducatie gingen we in gesprek over wat we met elkaar kunnen doen om vergroening van schoolpleinen te versnellen, wat we van elkaar kunnen leren en waar we elkaar kunnen helpen. Een uitgebreide middag vol met nuttige tips, oplossingen en praktijkvoorbeelden.

De helende kracht van groen – de medische wetenschappelijke achtergrond

Dr. Jolanda Maas:” Groen kan bijdragen aan een betere nachtrust, verminderen van stress, verbeteren van stemming, concentratie, het algehele geluksgevoel en vermindering van symptomen van ADHD.” Hier lees je het hele interview.

In zes stappen naar een groen schoolplein – het begin

Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Een groen schoolplein aanleggen doe je echter niet in je eentje. Denk na wie je hierbij kan helpen. Ga samenwerkingen aan, kijk in het netwerk wie kan helpen, maak een plan en inventariseer de wensen, mogelijkheden en eisen. Lees hier meer over het stappenplan.

Wat kunnen we leren van bestaande groene schoolpleinen – het praktijkvoorbeeld

Tijdens de workshop #GroeneSchoolpleinen nam Marc van de Geer (directeur basisschool Het SchatRijk, Zaandijk) ons mee in de lessons learned. De natuurspeelplaats als vitaal onderdeel van de rijke leeromgeving. Ieder jaar maakt de school ruimte in haar budget vrij voor het onderhoud van het plein. Verdere vergroening en de aanleg van nieuwe elementen moet grotendeels bekostigd worden door middel van verschillende acties, zoals sponsorlopen. Het is dan ook fijn dat er op de school onder ouders, leerlingen en leerkrachten veel draagvlak is voor het groene schoolplein. Meer voorbeelden vind je hier.

Bezoeker kenniscafé, imker Pim Lemmers – de bij is de basis

”Het begint bij de bij en bij de kinderen. We staan niet voor niks op scholen, geven uitleg en imkercursussen voor kinderen. Als je kinderen meekrijgt, ze de beleidsmaker van de toekomst kan laten worden, dan heb je een hoop goeds bereikt.”Lees meer over deze bevlogen imker in ons aanstekelijke interview.

Phileine (9 jaar) wil een groen schoolplein – waar we het voor doen

Phileine heeft het voor elkaar, haar directrice heeft ze weten te overtuigen mee te gaan naar het kenniscafé. Gewapend met haar overtuigingskracht en enthousiasme nam Phileine ons mee in haar presentatie en werd ze uitgebreid geïnterviewd over haar motivatie door dagvoorzitter Petra Schut, IVN Regiodirecteur Noord-Holland en Utrecht.

Klasse gedaan Phileine!