Vier generaties Geluk

Ik heb Reinier ontmoet tijdens een bijeenkomst van GreenBASE waar hij deelnemer van is. De basis van GreenBASE ligt in maatregelen in Bermen, Akkerranden, Sloten en Erven. Deze vier elementen zijn aangepakt en het effect op biodiversiteit zal worden gemonitord. Reinier nodigde me uit een bezoekje te komen brengen aan zijn boerderij.

En hier sta ik dan. Ik ontmoet Reinier (41) op zijn boerderij, de Adriana Hoeve, gebouwd in 1890. Achter mij hoor ik een haan kraaien, ik sta onder de rook van Schiphol en toch waan ik mij op het platteland. De energieke, positieve Reinier runt samen met zijn vrouw Johanneke (40) een akkerbouwbedrijf, bed & breakfast én zorgboerderij in Nieuw-Vennep. Samen met zijn twee zoons Jorrit (12) en Brend (8) zijn zij de vierde generatie Geluk op de boerderij Adriana Hoeve.

Duizendpoot

Johanneke werkt in de zorg en verzorgt de activiteiten van Zorgerf BoerenGeluk. Zij is een duizendpoot die graag bezig is met het organiseren en ondersteunen van projecten voor ouderen.

Zorgerf BoerenGeluk

BoerenGeluk biedt dagbesteding aan thuiswonende ouderen met een (beginnende) zorgvraag. De boerderij, de ruimte eromheen zorgt voor een gemoedelijk sfeer. Bij aankomst voel je je hier erg welkom en snel thuis.

Johanneke:” Ouderen kunnen één of meerdere dagen per week naar de zorgboerderij komen, waar ze mee kunnen doen aan verschillende activiteiten. Zij zullen merken dat achteruitgang van de geestelijke en/of lichamelijke functies wordt vertraagd of zelfs wordt voorkomen. Wij gaan niet uit van de beperkingen van de ouderen, maar stimuleren, verbeteren en continueren juist wat ze wél kunnen. Opname in een verzorgingshuis kan hierdoor worden uitgesteld. Bezoek aan de dagbesteding verlicht tegelijkertijd de mantelzorg.”

Bed and Breakfast

Deze zomer zijn ze gestart met een B&B met twee kamers. Deze zijn aangepast voor minder valide en ontstaan vanuit een behoefte aan tijdelijke zorg opvang tijdens de nacht. Maar ook om een gedeelte revalidatie te kunnen bieden. Maar ook als je even de drukte van de stad wilt ontvluchten ben je hier als particulier erg welkom.

Activiteiten: niets moet, alles mag!

Gedurende de dag is er voor de bezoekers vanuit de zorg genoeg te doen. Er wordt samen koffiegedronken en gegeten. Maar er is ook genoeg werk aan de winkel:

Buitenactiviteiten:
• voeren van dieren (kippen, konijnen, duiven en geiten)
• verschonen van de dierenverblijven
• werken in de moestuin
• oogsten van groenten
• onderhoudswerk

Binnen activiteiten:

• zorgen voor de koffie/thee
• groente schoonmaken
• koken
• knutselen
• spelletjes doen
• bewegingsoefeningen
• lezen

Als iemand zich even wil terugtrekken, dan kan hij/zij zich dat doen in een luie stoel bij de houtkachel of kan zelfs even op bed gaan liggen.

Combinatie akkerbouw en zorg

Een vierde generatie akkerbouwbedrijf wordt in vijf jaar tijd uitgebreid met het zorg gedeelte. Johanneke werkte al 12 jaar in de zorg en zag dat er steeds minder tijd besteed werd aan het individu. Dit moest anders kunnen. Reinier merkte dat er in akkerbouw alleen niet genoeg perspectief lag en zo kwam het dat zij in 2010 begonnen zijn aan deze mooie combinatie. Zoon Jorrit wil later ook graag boer worden en Brend is geïnteresseerd in het zorg gedeelte. Beide jongens helpen dan ook graag mee binnen het bedrijf.

De akkerbouw

Direct bij de zorgboerderij ligt zo’n 50 hectare land, waarop de volgende gewassen geteeld:
• tarwe/graan
• aardappelen
• suikerbieten
• graszaad

Het moet wel kloppen

Na de HAS in Delft heeft Reinier ook in het bestuur van de LTO gezeten. Hier merkt hij al snel dat hij ook zijn bijdrage aan de natuur wilde leveren en is samen met een collectief zich gaan verdiepen in GreenBASE. Een verbetering van het bedrijf kan niet alleen liggen in schaalvergroting en kostenverlaging. Wat Reinier betreft is wat zij doen de nieuwe standaard geworden.

“Als akkerbouwer moet je een flexibele geest hebben en af en toe ingecalculeerde risico’s durven nemen om je kapitaal zeker te stellen. Maar het moet wel kloppen. Een akkerrand bijvoorbeeld vraagt meer tijdsinvestering omdat er onkruid aangepakt moet worden. Maar als je dan ziet dat de hele rand is gevuld met vlinders, hommels en bijen, dan zie je waar je het voor doet.” Reinier maakt dan ook een praktische keuze als het de beplanting rondom het erf betreft. Ligusters, hortensia’s, gras en buxus vragen minder onderhoud maar doen wel hun werk.

Over 10 jaar heeft Reinier de ambitie overgestapt te zijn naar biologische akkerbouw met de gedachte van GreenBASE verankerd in zijn bedrijf, maar eerst wil hij zich focussen om datgene wat ze nu aan het opbouwen zijn te verstevigen zodat zijn zoons in de toekomst een goedlopend bedrijf kunnen overnemen.

Reinier geniet van veel dingen. Als iedereen blij en tevreden is, de medewerkers zich goed in hun vel voelen en hij de biodiversiteit op zijn boerderij ziet groeien. Maar ook de ochtendmist, de mussen, kippen en zelfs de roofvogels op zijn erf maken hem gelukkig.

Een fijn gesprek en hopelijk voor de lezer een mooi inspirationeel verhaal.

Tekst en fotografie:
Rogier Reker, community manager Groen Kapitaal